E-vitamin a búzacsírában

A búzacsíra a búzának az a része, ami felelős a növény növekedéséért és fejlődéséért. Ez az anyag körülbelül a búza teljes súlyának 2,5%-át teszi ki. A búzacsíra teli van koncentráltan különféle tápanyagokkal, amelyek segítenek fenntartani az új hajtást. A búzacsíra tehát nagy koncentrációban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük például E-vitamint. A búzacsírát lehet nyersen vagy pirítva is fogyasztani, meg lehet ezzel bolondítani a reggeli gabonapelyheket, a joghurtokat, a turmixokat vagy a házilag sütött kenyeret is.

buzacsira

E-vitamin

A búzacsíra 1 unciája tartalmaz 4,53 mg E-vitamint. A búzacsíraolaj még több E-vitamint tartalmaz adagonként, mindössze 1 evőkanálnyi mennyiségben találunk 20,3 mg-ot. Egy evőkanál búzacsíra olaj többet nyújt, mint az E-vitamin ajánlott napi adagja, ami 15 mg.

 Az E-vitamin előnyei

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns védelmet nyújt a szervezet számára. Az E-vitamin csökkenti a szabad gyökök termelését, melyek károsítják a sejteket, és olyan problémákhoz vezethet, mint a rák vagy más krónikus betegségek. Az E-vitamin segíti a vörösvértestek kialakulását és segíti az immunrendszer működését is. Ez elérhető természetesen az élelmiszerekben is, különösen nagy koncentrációban van jelen a diófélékben és a növényi olajokban.

Egyéb tápanyagok

A búzacsíra fogyasztása azonban nemcsak az E-vitamin miatt olyan előnyös, hiszen ebben a növényi részben nagyon koncentráltan vannak jelen a B-vitaminok, a riboflavin és a niacin is, amelyek szükségesek az emésztés, a tápanyag felszívódás, illetve az egészséges idegrendszer működéséhez is. Egy uncia búzacsírában 4,3 gramm rost is található, ami elengedhetetlen az egészséges bélfunkciók fenntartásában. A búzacsírában ezenfelül 8 gramm fehérje is van unciánként, ami fontos az izmok növekedése és karbantartása szempontjából.

Búzacsíraolaj ITT
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!